Hur som helst. För att vara mitt första försök ever, i alla fall så vitt jag kan minnas, att göra västerbottenost-paj, så kändes det verkligen lyckat. Jag recept-researchade lite innan och meckade ihop ett par-tre olika recept till två olika kreationer - en med grönsaker och en klassisk utan mer än ost-äggstanning.
VÄSTERBOTTENOST-PAJ, MED OCH UTAN GRÖNSAKSTOPPING
Pajskal
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
0,5 tsk salt
1 ägg till pensling
Blanda vetemjöl och salt.
Tärna ner smöret i mjölblandningen och nyp ihop pajdegen med fingrarna.
Till sätt vatten och arbeta ihop degen lite.
Tryck ut den i en stor pajform, ställ i kylen i 15-30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.
Nagga och pensla pajskalet med uppvispat ägg.
Förgrädda i 10-15 min, mitt i ugnen.
Äggstanning med västerbotten-ost
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
250 g riven västerbotten-ost
4 ägg
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar
Koka upp mjölk och grädde.
Dra av från plattan, rör ner den rivna osten och rör tills den smält.
Knäck ner äggen och rör ner sockret i ostblandningen, rör tills allting är väl blandat.
Smaka av med salt och peppar.
Häll över i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen i 150 grader i 35 minuter (15 min om du gör grönsaksalternativet nedan).
Grönsakstopping
4-6 gröna sparrisar
1 bukett broccoli
1 röd paprika
6-8 minitomater
en näve babyspenat
Skär bort den nedersta biten på sparrisen om den är lite "träig".
Skär broccolin i småbuketter.
Koka upp vatten, salta och förväll broccoli och sparris i en minut.
Spola sparris och broccoli med kallvatten, häll av i durkslag och låt droppa av ordentligt.
Strimla paprikan och dela tomaterna.
Strimla spenatbladen.
Ta ut pajen efter 15 min gräddning och strö över grönsakerna.
Grädda i ytterligare 20 min, mitt i ugnen i 150 grader.
Servera pajen varm, kall eller ljummen. Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar