söndag 9 december 2012

Äpplekräm

Det är inte nog med husligheter (och blogginlägg!!!) denna helg. :D

Just nu står en form med teriyaki-kyckling i ugnen medan ris kokar i riskokaren intill. En stor sallad står redan på bordet och väntar på att bli tillbehör till denna söndagsmiddag. Och ovanpå spisen puttrar en liten kastrull med hemgjord äppelkräm att ha till dessert.

Äpplekräm är jättegott och behöver inte alls vara särskilt onyttigt. Hade tre äpplen på fruktfatet som började se lite rynkiga ut så de fick bli grunden för dagens hemkok. Såhär gjorde jag:

Skala och kärna ur tre-fyra äpplen.
Dela i klyftor som du sedan delar i så små bitar som du tycker är lagom.
Lägg i en kastrull, häll över 2-3 dl vatten.
Häll i 0.5 dl socker (eller mindre om du vill) och kanel efter smak. Idag hade jag även i lite kardemumma, vaniljpulver och citronsaft för att syra till det lite (jag gillar när det är lite syrligt). Man kan också ha i russin om man gillar det, eller hackade hasselnötter.... :)
Låt koka upp och koka på svag värme tills äpplebitarna är lagom mjuka.
Häll ungefär en matsked potatismjöl i en redningsshaker och skaka ut i en halv deciliter vatten.
Vispa ner i krämen och låt den tjockna. Späd med vatten om du tycker det blir för tjockt.
Smaka av.

Servera ljummen som den är, med lite mjölk, med lite glass, med några mandelbiskvier, med en klick turkisk yoghurt....



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar