lördag 11 februari 2012

Chokladmousse med lakrits

Jag är en sucker för efterrätter. Gärna krämiga, lena saker - gräddig glass, pannacotta, creme brûlée, mousse....

Ikväll blev det hemgjord chokladmousse, pimpad med en hackad Kick (lakritskola som förr, på den gamla goda tiden, hette Käck. Det gör den inte längre. Jag är gammal!) och lite flingsalt. Tack för inspirationen, Mumsfilibaba!

Chokladmousse (två ganska stora portioner)

Ingredienser
1,5 dl vispgrädde
0,5 turkisk yoghurt
100 g choklad, gärna mörk (men idag blev det Odense mjölkchoklad, det var vad som fanns hemma)
1 äggula
1 Kick (Käck!)
lite flingsalt

Hacka chokladen lite grovt och smält över vattenbad. Låt svalna lite.

Vispa grädden ganska fast, blanda ned yoghurten. Öka mängden yoghurt och minska mängden grädde om du vill ha en lite smalare och inte lika mäktig dessert. Osäker på hur mycket yoghurt man kan ta, det beror väl på tycke och smak - yoghurten gör hela anrättningen lite syrligare.

Hacka Kicken/Käcken.

Blanda ned äggulan i chokladen. Ta en del gräddblandning och blanda ned i chokladsmeten. Blanda sedan ned chokladsmeten i gräddblandningen tillsammans med kolahacket, och vänd runt tills allt är väl blandat och luftigt.

Skeda upp i lagom portionsformar och strö över lite flingsalt. Ställ in i kylen tills det är dags att servera.

Omnomnomnom....

Bildkälla: Privat foto

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar