fredag 3 februari 2012

Torsk i ugn

OK, jag har dukat under. Även Maian har fallit offer för den manliga förkylningen som härjat både här och där. Valde att gå hem från jobbet vid lunchtid idag. Operation MKAMF (="Massiv Kurering Av Manliga Förkylningen") har inletts - här frossas det i citrusfrukter, vitlök, hett te och allehanda typer av medikamenter (Sinova, Echinacea-brus, Alvedon, nässpray...).

Och varför inte slå två flugor i en smäll - veckans fisk OCH en massa välgörande kryddor? Vi bestämde oss för att köra torsk till fredagsmiddag:

Torsk i ugn med grönsaker och asiatisk touch

Tina några torskfiléer
Salta och peppra dem

Skala potatis i lagom mängd och koka upp.

Skala och slanta ett par-tre morötter.
Skiva en bit purjo grovt.
Skiva ner en stjälk selleri.
Hacka en gul lök.
Tärna en liten röd paprika.
Lägg alla grönsakerna i en skåleller en kastrull som tål hett vatten.
Koka upp vatten i en vattenkokare, slå överoch låt stå ett par minuter för att mjuka upp grönsakerna.
Sila av vattnet och töm upp grönsakerna i botten på en gratängform.
Halvera en näve minitomater och strö över.

Blanda en sås i en skål på matlagningsgrädde (hade nog 2-3 dl),lite creme fraiche (ett par rejäla skedar hade jag i), 2-3 pressade vitlöksklyftor, en finhackad chilifrukt, ett par cm pressad eller riven färsk ingefära, ett par teskedar ajvar relish, rivet skal av en citron + lite av dess saft, salt och peppar.

Lägg fisken ovanpå grönsakerna i formen.
Häll över såsen.

Skiva resten av citronen du hade till såsen tunt och lägg ovanpå fisken.
Strö ev över lite riven ost.

In i ugnen med detta i 20-25 minuter, ca 200 grader.

Sen kan det se ut såhär:

Bildkälla: Privat foto


Och ja, jag erkänner. Det är inte så svårt att få till helt ok fiskrätter. Det här var ganska gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar