lördag 7 januari 2012

Muffins med vit choklad och hallon

Ja, nu skulle det här ju inte vara en blogg om tjocknoja och träning. Dags att slänga in det första receptet. Ber om ursäkt för fotokvaliteten - jag är ingen fotograf och har en enkel kamera. Det är nog inte för fotona som man ska läsa den här bloggen....

Första receptet blir.... tadaaaaaam:

Muffins med vit choklad och hallon

Ett simpelt recept på enkla muffins, smaksatta med hallon och vit choklad. Grundreceptet är plockat från Sju Sorters Kakor tror jag, fast jag har tweakat det lite (såklart man gör!) och smaksättningen är improviserad. Hallon = gott, vit choklad = gott, hallon + vit choklad = gott i kvadrat, helt enkelt.


Bildkälla: Privat foto

Ingredienser, grundsmet:
125 g smör (använd inte margarin, riktigt smör ska det vara - inte ett låtsas-smör!)
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
0,5 dl grädde

Värm ugnen till 175 grader (varmluft).
Smält smöret, låt svalna.
Vispa 2 ägg med hälften av sockret tills det blivit fluffigt och ljust. Tillsätt resten av sockret och vaniljsockret och vispa lite till så att allt är blandat ordentligt.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke.
Blanda i mjölk och grädde i smöret.
Blanda i ungefär hälften av mjölblandningen i äggsmeten.
Blanda i mjölk-smör-grädd-blandningen.
Rör försiktigt i resten av mjölet och blanda tills allt är en jämn smet utan mjölklumpar osv.
Ställ ut pappersformar i en muffinsplåt och skeda över smeten i formarna. Ovanstående smet räckte lagom till 12 ganska stora muffins. Genom att använda muffinsplåt förhindrar man att formarna pöser ut åt sidorna under gräddningen - istället reser sig smeten uppåt. Och genom attanvända pappersformar i en muffinsplåt istället för att smörja plåten och hälla smet direkt i muffinshålen.... tja, du gör det lättare att diska efter dig. :)
Nu kan du grädda muffinsarna som de är, 15-20 min mitt i ugnen - du får då enkla vaniljmuffins.
Eller så kan du peta i fyllning i muffinsen, som jag gjorde. Jag stoppade ner ett par-fyra frysta hallon i varje muffin, och strödde över hackad vit choklad (rester sedan julgodistillverkningen). Hade nog funkat fint att strö över kokos också, eller blanda i rivet limeskal i smeten kanske... ni ser, kommer man igång så blir man lite som en galen vetenskapsman i köket och smakfantasierna springer iväg. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan smaksätta sina bakverk med - känt djungelordspråk.
Sedan gräddar du som sagt i 15-20 minuter, mitt i ugnen. Ta ut när muffinsen fått lagom färg och låt svalna i plåten.

Vi konsumerade två muffins igår när de var nybakta - man måste ju provsmaka och försäkra sig om kvaliteten innan man bjuder gäster på det man gjort. ;) Fyra gick åt idag. Nu fick vi över ett helt gäng muffins. Plus småkakorna som J:s mormor kom med. Vi som inte ska äta sånt här...

Fika anyone?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar